Suomessa on suurimman osan vuodesta hämärää ja suorastaan pimeää, joten ei ole ihme, että lamput myyvät täällä hyvin. Niistä on tullut myös yhä enenevässä määrin sisustuselementtejä, joilla somistetaan kotia, mökkiä tai toimistoa. Viime vuosina ihmiset ovat myös havahtuneet valaistuksen ympäristövaikutuksiin. Tästä syystä yhä useampi on vaihtamassa energiansäästölamppuihin tai LED-valaistukseen.
Kerromme tässä artikkelissa lisää eteenkin LED-valaistuksen, eli ledien, hyödyistä. Jos olet joskus miettinyt sitä, miten kodin valaistus onnistuisi hieman vähemmän ympäristöä kuormittavasti, jatka ihmeessä lukemista!
Vähemmän sähköä, enemmän säästöä
EU:n asettama hehkulamppujen täyskielto on vauhdittanut suomalaisten siirtymistä vanhoista hehkulampuista energiansäästölamppuihin ja myös ledeihin. Kiellon tarkoituksena on ollut vähentää valaistuksessa käytettävän sähkön määrää ja täten säästää ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta. Arviolta 19% kaikesta maailman sähköstä kuluu valaistukseen. Jos kaikki vaihtaisivat energiansäästölappuihin, putoaisi määrä kolmanneksella, koko energiankulutus puolittuisi, mikäli kaikki vaihtaisivat ledeihin.
Varsinkin talvella valaistus nielee Suomessa paljon sähköä, ja jotta sähkölasku ei olisi vuodenajasta riippuvaa vuoristorataa, valaistus on ensimmäinen kulu, josta kannattaa lähteä säästämään uusimalla laitteet. Talvisia kulutuspiikkejä on helppo madaltaa valitsemalla ledit. Niiden ostossa täytyy kuitenkin muistaa muutama pikku asia: valon määrä, eli lumen, sekä kelvinaste, eli miten kylmää eli sinistä valoa lamppu tuottaa. Kaupoissa osataan auttaa jo hyvinkin kattavasti ledeihin vaihtavia asiakkaita ja monesti myös pakkauksessa on ohjeet siihen, mitä vanhan wattimäärän sijaan kannattaa nykyään etsiä.
Tekniikka kehittyy
Ledien tulo markkinoille 1970-luvulla saattoi mennä keskivertokuluttajalta ohi, sillä aluksi valoja käytettiin lähinnä vain muiden laitteiden merkkivaloissa: ne eivät liioin valaisseet koko tilaa, mutta näkyivät tarpeeksi hyvin esimerkiksi televisiossa ja kaukosäätimissä. Värivaihtoehtoja ei myöskään ollut, ainoastaan punainen. Kesti melkein kaksi vuosikymmentä ennen kuin ledien teho alkoi riittää myös varsinaisessa valaisinkäytössä. Ja nykyään yhä useampi haluaa säästää lompakkoaan ja ympäristöä vaihtamalla ledeihin.
Vanhastaan ledit miellettiin huonoiksi valoiksi, mutta nykyajan ledit ovat paljon tehokkaampia. Hyvä esimerkki on vaikkapa huoltoasema: loisteputkien vaihtaminen ledeihin säästää 70% sähkön kulutuksesta. Kasvihuoneissa ledeillä saadaan aikaan sekä valoa että lämpöä, jälleen kerran pienemmällä kulutuksella.